På Svenska

This page is devoted for pieces, mainly opinion articles, published in Swedish media. Since January 2015, I am a guest writer in the weekly Leftist magazine ETC Malmo, with occasional contributions/commentaries for other outlets.

2015

Ledare (August) : Vi är överlevarna som politikerna debatterar

Det är min tredje sommar i Sverige, men jag minns fortfarande tydligt, som om det vore i går, förvirringen jag kände när jag anlände till Arlanda. Det var mitt i vintern, i februari 2013. Vägen från Stockholm till Malmö var snötäckt och mörk, ändå uppfylldes jag av en känsla av frihet. Kanske var det chocken av att ha överlevt och det bittersöta i att ha blivit given en andra chans.

Ledare (June): Palestinarörelsen har glömt Syriens palestinier

Alltså är palestinier, till skillnad från syrier, fångar i Syrien. Den syriska kampen för frihet och demokrati är tills vidare en strid som rör endast syrier. Tystnaden från det internationella samfundet är total och ingen har lyckats hindra massakrerna.

Ledare (May): Flykten stoppas inte av militäroperationer

Under den annalkande sommaren, då Medelhavet ligger relativt lugnt, kommer tiotusentals människor att göra den olycksaliga men ändå ofrånkomliga båtresan för att nå Fort Europa. De gör det väl medvetna om att tusentals före dem har dött och att denna resa kan bli deras sista.

Ledare (May): Låt ISIS slakta oss alla

Låt ISIS slakta oss alla, sade en kvinna från södra Damaskus till den danska tidningen Politiken den 8 april i år. Hon är en av de 18 000 civila som lever under blockad i det palestinska flyktinglägret Yarmouk. Lägret är mer som en förort och har varit under strikt blockad införd av den syriska regimen sedan två år, vilket har lett till att minst 200 personer har svultit ihjäl. Terroristgruppen ISIS invasion av Yarmouk i början av april har inneburit att blockadens konsekvenser har blivit än mer tragiska.

Debatt: Expressen (April): Bashar al-Assads lögner lurar ingen

Det var en surrealistisk upplevelse att se al-Assads svar i Expressens intervju där han tackar Sverige för att ha tagit emot flyktingar från Syrien. Flyktingar som har flytt från hans terror och förtryck, skriver Peter Butros, Somar Al Naher, och Salim Salamah.

Screenshot from Expressen Website
Screenshot from Expressen Website

Intervju: Svenska Dagbladet (April): Mardrömslik situation för flyktingar i Yarmuk

Läget blir alltmer desperat för de runt 16 000 som är fast i det krigshärjade flyktinglägret Yarmuk utanför Damaskus. Terrorgruppen IS slåss mot andra grupper på gatorna – regimen attackerar från luften. ”Den lilla mat de har håller på att ta slut”, säger en utflyttad Yarmukbo till SvD.

Mardrömslik situation för flyktingar i Yarmuk SvD
Screen shot from SvD homepage

Ledare (April): Oresunds Puls: Media misslyckas med bevakningen av Yarmouk

Den första april invaderade terroristorganisationen IS Yarmouk flyktingläger som ligger åtta kilometer söder om Damaskus i Syrien. Terroristgruppen som tidigare inte haft en betydande närvaro i de södra delarna av landet, dök plötsligt upp och började terrorisera de 18 000 invånarna i Yarmouk. IS framfart har ställt många frågor på sin spets. Hur kom dem in i Yarmouk överhuvudtaget med tanke på att regimen har belägrat området sedan två år tillbaka? Hur har dem fått tillgång till vapen när det inte ens finns tillgång till mat?

Ledare (April): En annan värld är kanske inte möjlig ännu

Omkring 70 000 personer deltog i World Social Forum i Tunisien, ett forum som hölls 24–28 mars i år. I efterdyningarna av terrorattentatet i Bardo – då beväpnade män sköt ner 21 personer, de flesta turister samt tre tunisier – förväntades antalet deltagare sjunka dramatisk. Medan vissa ställde in sina Tunisienresor av högst förståeliga skäl valde majoriteten ändå att komma för att visa solidaritet med sina tunisiska kamrater och för att enas under forumets paroll ”En annan värld är möjlig”.

Intervju med Studio Ett (March): Fyra år av krig i Syrien

Screenshot Swedish Radio Homepage
Screenshot Swedish Radio Homepage

Ledare (March): Vem ska rädda liven i Medelhavet?

Sedan jag hörde nyheten om att räddningsoperationen Mare Nostrum, eller ”vårt hav” (som översättningen lyder på svenska), skulle avslutas så har en bild etsat sig fast på min näthinna. Ett drunknat barn, kanske fyra eller fem år gammalt som ligger livlöst i vattenbrynet medan kroppen flyttas i takt med havets vågor.

(Januari 2015) MÅNADENS VINNARE: Citys läsare gillar Salims hjälp till flyktingar

Screenshot Malmo City Home Page
Screenshot Malmo City Home Page

2014

Intervju: Malmo City (December): ”Jag fick själv chansen att överleva”

. ”Det är min skyldighet att hjälpa till, jag fick själv chansen att överleva.”

Screenshot Malmo City Homepage
Screenshot Malmo City Homepage

Intervju: Sydsvenskan (Februari): Den andra kampen

Shora Esmailian träffar syrierna som flytt sitt land – men som fortsätter sin kamp i exil.

Bara någon timme har gått sedan hungerstrejken började. Än finns mycket energi till att måtta upp bokstäver på det gröna tyget, fixa klart plakaten och sprida budskapet på sociala medier.– Vi kanske till och med får folk som arrangerar aktioner i Malaysia, säger 24-årige Salim Salamah entusiastiskt.

Screenshot from Sydsvenskan Website
Screenshot from Sydsvenskan Website

حاكيني وخود الغلة !

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s